Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrajeme FIFA 08 a informujeme:-)

Obrazek


 Dneska jsme měli možnost otěstovat FIFA 08 ve verzi PS2. Přinášíme vám tedy lukrativní postřehy z našeho samotného testování.

FIFA 08 a naše osobní setkání s producentem hry a samozřejmě vyzkoušením nového dílka. Reportáž rozdělíme hned do několika sekcí co nás zaujali a o těch se podrobně rozepíšeme. Je jasné, že vše v první náhledu nebude obsažené, jelikož se zaměříme na hlavní novinky a to verze PS2, která byla představena. Již na začátku můžu říct, že verze PC vs PS2 vs Next-gen se hodně liší a potvrdil to i samotný producent. Největším zklamáním pro nás byla nemožnost pořízení fotek a dalších materiálů ze hry, moc jsme se totiž těšili na představení naší domácí ligy!!


GAMEPLAY
První opravdu hutnou novinkou je celkové pojetí ovládání a nové možnosti. Nových možností je opravdu hodně a stávající systém byl hodně posunut, ale vše hezky podrobně.

  • Posílání míčů do volného prostoru - podle nás nejlepší novinka!
    Ano začnu tím asi nejlepším. Pomocí tlačítka a směrové páčky můžete posílat míč do volného prostoru. Díky této věcičce nádherně uvolníte svého spoluhráče, nebo pošlete dlouhý míč po lajně do běhu. Jelikož jsem to měl poprvé, tak natrénování trošku trvalo, ale po 30 minutách testování jsem připravil dva nádherné pasy po křídle. Samozřejmě, že můžete volit sílu dané přihrávky dobou podržení tlačítka. Kromě kolmic po lajnách se budou tato features hodně využívat pro přenesení hry do volného prostoru například k rohovému praporku.
  • Golman už je ve vaší moci!
    Rozhodně skvělé zlepšení. Jednoduchým zmáčknutím R3 (rozuměj pravá analogová páčka kolmo dolů) se přepnete na golmana a můžete ho ovládat. Samozřejmě nebudete s ním jenom běhat, ale klidně skočíte pod nohy, nebo vykryjete prostor. V nabídce je hned několik pohybů, které budete ovládat přes tlačítka v pravé části ovladače. Z mého pohledu super zbraň proti samostatným brejkům, ale také centrům!! Přepnout se totiž můžete v jakémkoliv okamžiku.

AI a HRATELNOST

  • Bránění
    Tu lze rozdělit do několika skupin. Tou hlavní je nový styl bránění. Hráči se mnohem lépe pohybují, nestartují 4 bránící na jednoho útočníka, zásahy hráčů jsou mnohem realističtější a dost často vás pouze rozhodí, popostrčí. Prostě se na to lépe kouká i hraje a je to fotbalovější. Při obraně si můžete povolat druhého obránce na výpomoc jedním tlačítkem a tahle fintička je opět dotažená perfektně a druhý obránce vás dobře zdvojuje.
     
  • Rohové kopy a přímáky
    Změn vyloženě moc není, ale vše je mnohem těžší než v 07 a přímák snad za dvě hodiny testování nikdo nedal. Vše se ještě stěžuje možností ovládat golmana.
     
  • Střelba
    Více citlivá na sílu a umístění střely, ale je pravda, že tohle je PS2 a tu jsem v 07 skoro nehrál, takže lze pro mě posoudit pouze s pohledem na 07 PC, nebo Xbox360 verze a zde to bylo jasně ve verzi 08 v PS2 obtížnější. Za zmínku stojí i pěkná střela placírkou.
     
  • Atributy hráčů
    Samozřejmě vše můžete měnit, ale bavit se budeme především o dopadu jednotlivých atributů na samotnou hru. Dle producenta je to letos zase o krok dál, ale co jsme hráli, tak jsem zas až tak nic moc zásadního nepozoroval.
     
  • Soupisky hráčů
    Jednalo se ještě o né úplně full hru, takže hodnotit to moc nejde, ale naší Gambrinus ligu jsem pěkně proletěl a moje oblíbená spartička vypadala dost dobře. Sice na jednu menší chybku a to absenci Matušoviče, ale možná zrovna pozorovatelé koukali na tým po Matušovičově extempore a zrovna seděl na lavičce v béčku:-)

NOVINKY CO POTĚŠÍ
  • ČESKÁ GAMBRINUS LIGA
    Nebude chybět ani Bohemka! Všechny týmy mají svá loga a při prvním průletu sestavami jsem byl také spokojen. Hráči mají i své tváře ve hře a to jistě dodá na atmosféře, kterou skvěle doplňuje český komentář.
     
  • KOMENTÁTOŘI si to užívali
    Nelze to říct jinak, než názvem odstavce. Po zhlédnutí 07 se mohli komentátoři inspirovat co udělat lépe a jak se lépe vcítit do hry. Výsledek je myslím 100%. Barvitost hlášek je obrovská a rozhodně lépe načasovaná, ikdyž prostoru pro zlepšení je pořád spousta. Jak jsem byl učarován barvitostí komentáře, tak jsem byl zklamán opět velmi malým počtem nadabovaných jmen českých hráčů. Chvílemi to připomínalo ticho, jak na hřbitově. Český dabing je opět o krok lepší, ale práce na obtížných hláškách a problémy s pády asi nikdy nedovolí mít nádherně čistý a realistický komentář.
     
  • Hrajeme za jednoho, či dva hráče v týmu - perlička co rozhodně potěší bratry, setry a mixík :-)
    Další rozšíření zábavy přinese tento mód, který se plně rozvine při hraní sezóny. Vyberete si tým a v něm si buď vytvoříte svoji postavu, nebo své jméno spojíte s již aktivním hráčem týmu. Následně pak budete hrát za tohoto hráče a žádného jiného (nelze hrát za brankáře). Aby se to dalo dobře hrát, budete mít k dispozici tlačítka přes které budete žádat přihrávky od spoluhráčů a celkově komunikovat s dalšími hráči týmu. To ale stále není vše. Za odehrané zápasy a plnění různých úkolů získáváte boostové atributy, díky nim následně můžete zlepšovat atributy svému hráči. Musím říct, že pro hráče offline bude tahle možnost opravdu fantastická, hrálo se to skvěle.
     
  • Interaktivní ligy - je jedno na jaké platformě hrajete
    Pokud jste v 07 podporovali svůj tým ve světovém duelu, tak v 08 se již tento duel bude dotýkat všech platforem. Pokud odehrajete zápas na PC započítají se výsledky zápasu do světové tabulky, do které padají i výsledky ze všech ostatních platforem. Při fanoušky vybraných týmů z několika podporovaných lig, je to doslova světová výzva a uvidí se který tým na světě má nejnaskilovanější fanoušky.
     
  • Konec zápasu a golman běží podpořit svůj tým
    Ano i tahle věc dorazila do samotné hry. Vašeho golmana můžete velmi snadno poslat do pokutového území, aby vám pomohl v závěrečném finiši. Určitě potěší ikdyž se moc používat asi nebude.
     
  • Není ČECH jako čech :-)
    Náš reprezentační brankář si zachytá ve hře se svojí tankistickou pokrývkou hlavy! Je úžasné jak některé detaily dokáží tvůrce motivovat.

A NA CO SE NEDOSTALO A CO NEBYLO ZODPOVĚZENO?

  • Online hraní
    PS2 lze hrát online přes EA Nations (pro PC hráče obdoba EA haly). Hrát budete opět 1vs1 (ale občas se prosáklo, že to bude možné i 2vs2). Bohužel jsem v tom neměl úplně jasno a tak to zatím nechávám otevřené. Na specifikace dalších platforem si musíme počkat. Nicméně hraní například 5vs5 asi určitě nebude.
     
  • Slovenská liga?
    Naši braťa možná příští rok.
     
  • Zlepšení online kódu
    Bavit se šlo pouze o PS2 a zde je prý situace celkem dobrá (no nevím, ale když to říka), takže uvidíme co naše stěžejní hračičky PC a Xbox360.

ZÁVĚR
Jistě je toho víc, bohužel si asi nevzpomenu na vše, ale vaše případná otázka zde v článku nebo na naší diskusi mě osvítí a já vám rád odpovím. Teďka už nezbývá než se těšit na verzi next-gen, který by těch bonusů měla mít prostě nejvíc.